Welke yoga past bij mij?

Welke yoga moet ik nou kiezen? Hatha Yoga? Power Yoga? Yin Yoga? Vinyasa Yoga? Ashtanga Yoga? Dynamische Hatha? Mindfullness Yoga? Bikram Yoga? Het aanbod aan verschillende soorten yoga is overweldigend.

De meeste yoga die wordt gegeven is eigenlijk gewoon Hatha Yoga. ‘Als je adem onrustig is, zal ook je geest onrustig zijn. Maar als je adem rustig en kalm is, zal je geest verstillen en zul je een lang leven leiden’, zo staat geschreven in de Hatha Yoga Pradipika, het boek uit de vijftiende eeuw waarin het systeem van houdingen en ademhalingen wordt beschreven. Het wordt ook wel de bijbel van de yoga genoemd. Hatha yoga is gebaseerd op deze geschriften en de basis van alle yogavormen.

Ikzelf (redactie) ben ooit begonnen met Ashtanga Yoga. De docent begon bij iedere les met uitleg over yoga en was best wel boos op de vele yogadiploma’s die in Nederland werden uitgereikt. “Yoga is een vrije leer. Er is geen diploma voor lesgeven in yoga nodig.” Hij had direct van de monniken les gehad en achteraf bezien heeft hij mij een goede uitstekende basis gegeven. Er is veel aandacht geweest voor juiste plaatsing van vingers, voeten en juiste houdingen. Na een verhuizing heb ik bij een wat groter yogacentrum verschillende soorten yogalessen gevolgd van verschillende docenten. Erg leuk en leerzaam. Alleen deze persoonlijke aandacht kreeg ik daar niet meer. Ik zag dat de kennis minder was en dus ook minder diepgang in de lessen. Veel leerlingen voerden oefeningen uit en deden dit niet op de juiste manier. Hierdoor geeft de yoga beduidend minder impact. Ook verkeerd uitvoeren van houdingen kan tot blessures leiden. Mijns inziens is een goed opgeleide yogadocent bepalend.

Na een jaar of tien yoga kwam ik de Iyengar Yoga tegen. Exacte plaatsingen van vingers, voeten, houdingen die je worden aangeleerd zoals ze de meeste impact geven, een docent die langs komt en je de uitvoering van een houding nog dieper laat ervaren. Ik was verkocht. Ik bereikte in een uur tijd meer dan ik een aantal lessen bij een andere yoga docent kreeg. Een goede docent is de basis. Welke yogasoort het ook is. Iyengar had dit al snel door. Hij ontwikkelde aan de hand van zijn methode het beste yoga opleidingssysteem in de wereld. Ook de strengste. Xareni, dé yogalerares binnen Yoga Reni, heeft ruim 25 jaar Iyengar opleidingen gevolgd tot in de hoogste graad en zelfs van Iyengar zelf.

Binnen Yoga Reni wordt inmiddels “gewoon” Hatha Yoga gegeven. Er is een mix tussen verschillende yogastijlen ontstaan. Vooral Dona Holleman heeft hierin een grote impact gegeven op het lesgeven van Xareni. Ook zij heeft een Iyengar achtergrond (wellicht de meest uitgebreide Iyengar achtergrond in de wereld-redactie). Zij heeft na jaren ervaring in yoga een eigen yogastijl ontwikkeld: Centered Yoga. Het is een rustige yogavorm met aandacht voor de juiste uitlijning, wat je bewegingen versoepelt en rustgevend werkt. De mix van Centered en Iyengar yoga geeft een mooie balans aan de lessen van Yoga Reni.

“Exact en aandacht, Dynamisch en soepel, Uitlijning en rustgevend.”

2 thoughts on “Welke yoga past bij mij?

  1. A. van Lieshout says:

    Mijn achtergrond en bassis is Iyengar techniek. Tegenwoordig geef ik zekker veel van Iyengarevenals de nieuwe ontwikkeling van YOGA RENI.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *