Visie

Yoga voor iedereen!

De yogaschool Yoga Reni is inmiddels gestart met yoga in de Maaspoort Den Bosch. Dit na een start in alweer 1994 door Xareni Jacobo Rojas. Xareni heeft een Mexicaanse achtergrond en is op 14 jarige leeftijd begonnen met het beoefenen van yoga en vanaf haar 16e met de studie in de Iyengar yoga technieken.

Op haar 15e (!) begon ze met lesgeven en op haar 18e werd de start van een Yoga school, Yoga Reni, in Mexico-City een feit.
Sinds 2009 geeft Xareni les in Nederland. Met meer dan 25 jaar ervaring in yoga is Xareni een zeer ervaren yoga docent. Door de jaren heen heeft Xareni een duidelijke keuze gemaakt. In Mexico was yoga uitsluitend voor de rijke bevolking. Zij is zich juist gaan richten op de arme mensen die yoga nodig hadden. Yoga biedt een belangrijke ondersteuning voor mensen die lichamelijke of geestelijke klachten hebben.

Iyengar Yoga opleidingen

Op 16 jarige leeftijd heeft Xareni haar eerste Yoga docentenopleiding doorlopen. Dit was de basis voor verdere verdieping. Hierin heeft Xareni een keuze gemaakt voor de “Koning onder de yoga”: het Iyengar Yoga systeem. Bepalend in haar yoga-opleidingen is de periode met Cristina Quezada geweest. Christina heeft Xareni de Iyengar Yoga geleerd en in contact gebracht met Dona Holleman. Dona Holleman is Nederlandse Yoga docent, woonachtig in Italie, en was de eerste westerling die de yogatechnieken direct heeft geleerd van B.K.S. Iyengar. Iyengar sprak op dat moment nog geen westerse taal en heeft d.m.v. lichamelijke overdracht de Iyengar yoga technieken aan Dona Holleman geleerd.

Periode met Dona Holleman

Dona Holleman wordt in het Westen gezien als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van Yoga. Bijzonder aan de yogaopleidingen bij Dona Holleman (2000-2004) was dat Xareni op dat moment nog onvoldoende de Engelse (en de Nederlandse) taal eigen was. Zij begreep de mondelinge uitleg niet of onvoeldoende. Hierdoor was Dona Holleman genoodzaakt om op dezelfde wijze de yogalessen aan Xareni te geven zoals Iyengar aan haar had gedaan. Ze heeft de wat dynamischere Iyengar opleidingen bij Dona Holleman gevolgd en door haar eigen ontwikkelde, meer op zintuigen gerichte, Centered Yoga. Voor zowel de Centered als Iyengar Yoga is Xareni onder andere gecertificeerd via Dona Holleman. In India kwam haar droom uit en heeft ze zelfs les gehad van de meester, B.K.S. Iyengar.

Sinds 2009 is Xareni woonachtig in Nederland en behaalde ze tevens aanvullende Iyengar Certificaten behaald in Amsterdam (2010). Ze heeft zich in een aantal jaren bij Annemieke Post gecertificeerd. Ze heeft door de invloeden een eigen stijl en visie op yoga ontwikkeld en geeft momenteel lessen die dichtbij Iyengar liggen met invloeden van Dona Holleman en Orit Sen Gupta (Vijnana Yoga).

Invloedrijke Yoga docenten

Haar voornaamste docenten zijn onder andere door de jaren heen geweest: Cristina Quezada (Mexico), Indra Devi (Rusland, Argentinië), Annemieke Post (Nederland), Dona Holleman (Italië), Orit Sen Gupta (Israël) en Rita Keller (Duitsland). Ze heeft hoofdzakelijk yogales gegeven in Mexico en Nederland, privélessen, privélessen aan beroemdheden en workshops aan instituten en sportclubs. Ze heeft verschillende mensen opgeleid tot yogadocent in verschillende plaatsen van de Mexicaanse Republiek. In Nederland komen bij veel van haar lessen Nederlandse yoga docenten voor bijles om haar bijzondere yoga kennis.

Van kinds af aan is Xareni bezig met het lichaam en beweging, door het bestuderen van ballet, theater, verschillende dansstijlen en muziek. Naast yoga is haar passie Latin dansen en heeft ze op grote podia salsashows gedanst. Naast haar yoga opleidingen is Xareni in 2006 cum laude afgestudeerd aan de Universiteit voor Geschiedenis van de antropologie te Mexico-City.

In Nederland geeft Xareni voornamelijk yogalessen op verschillende locaties in de regio Venray en Overloon. Xareni start momenteel diverse lessen op in De Maaspoort te Den Bosch. Met bijna 25 jaar ervaring in lesgeven is Xareni een unieke docente die op een humorvolle en dynamische wijze yoga overdraagt. De yogaschool, Yoga Reni in Mexico-City bestaat nog steeds en er worden nog dagelijks lessen gegeven. Jaarlijks keert Xareni terug om er les te geven. In 2019 bestaat de yogaschool Yoga Reni 25 jaar.